Kokusuz Boya Nedir ?

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn

Düşük VOC ve Kokusuz Boya arasındaki farklar nelerdir?

SolventBoya

İnsanlar genellikle düşük VOC ve kokusuz boyalar hakkında kafaları karışıktır.İç veya dış boya projelerinde kullanırken çoğu kez düşünmüşsünüzdür, ancak gerçekte ne oldukları hakkında tam bir fikre sahip olmamış olabilirsiniz. Üreticiler genellikle bu boya türlerini tanıtır, ancak gerçekten yardımcı olabiliyorlar mı? Düşük VOC ve kokusuz boya arasındaki farklar hakkında yeterli bilgiye sahip ev sahipleri, iç veya dış boya projelerinde kullanacakları boya ürünlerini satın almadan önce daha iyi kararlar verebilirler.

VOC Boyaları nelerdir?

VOC terimi aslında Uçucu Organik Bileşik anlamına gelir. VOC bileşikleri genellikle kendi molekülünde karbon içerir. Tipik olarak, çok sayıda molekül VOC bileşiklerinden havada buharlaşır ve hava kalitesini etkileyebilirler. Üreticiler çoğu sebepten dolayı boyamak için genellikle VOC’u ekliyor. Bir numaralı neden küfü önlemek ve ürünün raf ömrünü uzatmaktır.

Düşük VOC Boyalar Nedir ?

Kurallara göre, lateks bazlı bir boya, litre başına maksimum 250 gram VOC içerebilir ve yağ bazlı boya, litre başına maksimum 380 gramlık VOC içerebilir. Yönetmelikte belirtilen sınır değerin düşük VOC içeriği içeren boya düşük VOC boyası olarak kabul edilir. Düşük bir VOC boyası genellikle düşük koku boyası olarak adlandırılır ve “yeşil seçim” olarak popülerdir. Normal boyalardan biraz daha pahalı olmasına rağmen, düşük VOC boyaları normal boyalarla aynı kaplama kapasitesine sahiptir.

VOC veya Kokusuz Boyalar

No-VOC boyaları kokusuz boyalar olarak bilinir ve düşük VOC’lu boyaların yanı sıra gerçekleştirebilirler. Ancak, ikisi arasında kesinlikle bazı farklılıklar vardır. Bu farklılıklar aşağıdaki gibidir:

  • Düşük VOC boyaların aksine, kokusuz boya ile boyanmış duvarlar, kimyasal bazlı temizlik ürünleri ile temizlenmemelidir. Aslında, ilk boya uygulaması yapıldıktan sonra, VOC veya kokusuz boya 30 gün boyunca temizlenmemelidir. Bununla birlikte, kokusuz boyayla boyanmış yüzeyi temizlemek için yumuşak bir sabun veya deterjan tozu ve su solüsyonu kullanabilirsiniz.
  • VOC veya kokusuz boya, mantar ilacı içermediğinden, mikro bakteriyel kontaminasyona maruz kalırlar. Bu, profesyonel resim müteahhitlerinin boyama araçlarının doğrudan boyaya konulmamasını tavsiye etmesinin sebebidir.
  • VOC veya kokusuz boyalarla, normal düşük VOC boyalarıyla aynı sonuçları elde etmek için daha fazla kat gerekir. Kokusuz boya da ayrı bir kapta muhafaza edilmeli ve serin bir yerde saklanmalıdır. Bununla birlikte, düşük VOC boyaları ile böyle bir durum yoktur.